zondag 19 februari 2017

Wandelen - Randstad Trail: Maarssen -> Utrecht (15 februari 2017)


Station Maarssen (2004)

 

Centraal Station Utrecht (2016)
We gaan door waar we 3 maanden geleden gestopt waren, bij station Maarssen dus aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Als we het station uitkomen lopen we naar de iets verderop gelegen boogbrug, steken het kanaal over en vervolgens door Maarssen naar de Vecht. Ik heb het mezelf gemakkelijk gemaakt, want vanaf hier volgen we de markering van "het Utrechtpad" richting Utrecht.
Maar eerst drinken we nog even koffie bij de "Dorpsgek" en nemen we een kijkje in de Heilig Hart kerk. Een mooie sfeervolle kerk uit 1885. Op een informatiebord staat vermeld dat Alfons Ariëns hier pastoor is geweest. Alfons Ariëns was de grondlegger van de  katholieke arbeidersbeweging, het latere Nederlandse Katholieke Vakverbond (NKV), welke uiteindelijk in 1976 opging in de FNV.
Dan verder langs de Vecht. In Maarssen zelf lopen we langs een aaneengesloten rij rijksmonumenten uit de 17e en de 18e eeuw. De één nog mooier dan de ander met als uitsmijter "Huis ten Bosch". Nee niet het paleis in den Haag maar desalniettemin heeft het toch iets koninklijks.
Na "Huis ten Bosch" wordt het landelijker. We zien het vandaag voorjaar worden. Geweldig zo'n eerste dag na de winter. Een tijdje zweven er ooievaars boven onze hoofden met ons mee. Bij de Westbroekse molen waar we kort de Vecht verlaten, stuiten we op enkele sluisjes in de naastgelegen Nedereindsevaart. Dit complex maakte ooit deel uit van de (nieuwe) Hollandse Waterlinie, een stelsel van forten en waterwerken bedoeld om het westen van het land tegen invallers te kunnen verdedigen. Van een voorbijgangster horen we dat hier oorspronkelijk twee molens hebben gestaan, maar dat één helaas door vandalisme te gronde is gegaan. Best jammer.
Bij het slot Zuylen bereiken we weer de Vecht. Op de website van het slot lees ik dat:
het een van de oudste kastelen aan de Vecht is, net buiten de stad Utrecht. Het Slot heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners, waarin sterke vrouwen een prominente rol spelen, zoals schrijfster Belle van Zuylen. Het kasteel toont de wooncultuur van de Utrechtse adel vanaf de 13e eeuw en is omringd door fraaie tuinen. Slot Zuylen brengt het verleden onder andere tot leven met rondleidingen waarvoor je je middels een reservering kunt aanmelden.
Slot Zuylen
Na slot Zuylen, richting Utrecht
Behalve langs slot Zuylen, komen we hier ook nog door het het bijbehorende kasteeldorpje "Oud Zuilen. Wat herenhuizen, een ophaalbrug over de Vecht met bijbehorende brugwachterswoning, een B&B, de kapel van het kasteel, het houdt niet op.
Als we Utrecht binnen lopen, lopen we weer langs de Vecht die tenslotte overgaat in de "Oude Gracht" met z'n werfkelders.
Werfkelders
Bij de Dom houden we het voor vandaag voor gezien en buigen we af naar het station, vanwaar we volgende week richting Bilthoven of Den Dolder willen lopen. Tenminste als het weer een beetje meezit.
Dom
 vorige etappe ............ volgende etappe→ 

Karakteristiek van de wandeling
De route loopt voor het grootste deel over verharde wegen en paden. Tussen Maarssen en Utrecht is sprake van een waterrijk weidelandschap. Horecagelegenheden genoeg. Wij vertrokken om ca 11 uur vanaf Station Maarssen en arriveerden om 15 uur bij het Centraal Station Utrecht. De totale afstand van de geplande route bedraagt ca 14 km.
Vanaf de Vecht in Maarssen tot aan de Dom in Utrecht volgt de wandeling de markering van het Utrechtpad. Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel de app "OsmAnd" welke me goed bevalt.


Indien gewenst:  . M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten