maandag 9 januari 2017

Wandelen - Randstad Trail: Woerden -> Maarssen (22 november 2016)

Station Woerden - voorkant - (1911)  

 

Station Maarssen (2004)
Aanvankelijk was het de bedoeling om van Woerden naar Utrecht te lopen. Echter bij het plannen van de route vond ik dat we dan wel erg lang door het stadsdeel Leidsche Rijn, de grootste nieuwbouw- en Vinex-locatie van Nederland zouden moeten lopen. Een route over Haarszuilens richting Maarssen trok me meer aan. Als ik met deze keuze Leidsche Rijn tekort doe, dan hoor ik het graag. 

Maar goed, komend vanuit het station van Woerden is het een paar honderd meter tot de Leidsche Rijn. Daar slaan we rechtsaf en volgen het jaagpad dat er al vanaf 1663 langs loopt. Eerst door Woerden en dan door de weilanden. We komen alleen een enkele wandelaar tegen die z'n hond uitlaat en verder is het er stil.
Net voor Harmelen slaan we links af richting Haarszuilens. We passeren een monument dat herinnert aan de treinramp die hier in 1962 plaatsvond. Het is alweer bijna 55 jaar geleden, maar ik kan nog redelijk goed de beelden herinneren die toen op de televisie (zwart/wit) te zien waren.
Bij Kasteel de Haar willen we over het landgoed naar het dorp Haarzuilens lopen. Het terrein blijkt evenwel volledig te zijn omheind en om erop te mogen moet je 4 euro betalen. Nou wil ik dat nog wel doen, maar je kunt het landgoed alleen maar betreden en verlaten via een en dezelfde de poort van het kasteel die je op de foto ziet. We komen een andere keer hier nog wel eens voor terug en dan willen we gelijk het kasteel bezoeken dat lijkt alsof het zo uit een sprookje komt. Oneerbiedig gezegd misschien een beetje een megalomaan en namaak, qua kasteel dan. Op Wikipedia lees ik dat:
het vanaf 1892 op de ruïne van een oud kasteel is herbouwd in neogotische stijl. Voor de herbouw van het kasteel werd de beroemde architect Pierre Cuypers ingeschakeld. Jawel dezelfde als die van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam en de kathedraal Sint Bavo in Haarlem.
In Haarzuilens dat we dus langs een andere route bereiken dan gepland, eten we soep. Ook hier hangt een beetje de sfeer van Assepoester. Ik houd er wel van.
Kort na Haarzuilens bereiken we de de Haarrijnse plas aan de overkant waarvan we aan ons rechterhand de skyline van Utrecht zien, en ook de A2. Deze laatste steken we over waarna we via een voetbalterrein - het hek stond open - Maarssen binnenlopen.Op naar het Station.
vorige etappe............ volgende etappe

Karakteristiek van de wandeling
De route loopt volledig over verharde wegen en paden door een waterrijk weidelandschap. Na Woerden tref je alleen bij Haarzuilens enkele Horecagelegenheden. Wij vertrokken om ca 10.30 uur vanaf Station Woerden en arriveerden om 15.45 uur bij het Station Maarssen. De totale afstand van de geplande route bedraagt ca 17km.
De wandeling is als zodanig niet gemarkeerd, dus moet je gebruik maken van een goede kaart. Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel de app "OsmAnd" welke me goed bevalt.Indien gewenst . M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten