vrijdag 6 januari 2017

Wandelen - Randstad Trail: Gouda -> Oudewater -> Woerden (1 jaugustus 2016)

Station Gouda (1984)

 

Station Woerden - achterkant - (1996)
Het is alweer een tijdje geleden dat we deze wandeling maakten. Maar niettemin op 1 augustus van het vorige jaar liepen we dwars door het het Groene Hart van Gouda naar Woerden. Het stortregent als we het station van Gouda uitlopen en dus schieten we bij de eerste de beste koffiegelegenheid alweer naar binnen. En ja alweer koffie met alweer gebak. Je moet de boel tenslotte een beetje aankleden vinden we als je een dagje weg bent. 
Als het droog lijkt te worden gaan we echt op pad. Vanaf Gouda eerst weer over de dijk langs de Hollandse Ijssel, richting Oudewater. Bij Gouda ligt er een sluis in de het water, waarachter de rivier een stuk smaller oogt dan ervoor. We zien nu vrijwel alleen nog de bootjes van de pleziervaarders. 
Hollandser dan Hollands is het hier, en groen.
Goejanverwellesluis

Halverwege Oudewater passeren we Goejanverwellesluis. Vaag kan ik me nog een oude schoolplaat herinneren waarop een gebeurtenis stond afgebeeld waarbij hier in 1787, prinses Wilhelmina, de vrouw van stadhouder Willem V, door de patriotten de weg werd versperd. Wie precies wil weten hoe een en ander in elkaar stak moet maar op Wikipedia kijken. Een onrustige periode en ze hadden de Franse tijd nog voor de boeg. Maar dat wisten ze toen nog niet.
HeksenwaagIn Oudewater rusten we we even uit op een terrasje. Het is inmiddels prachtig weer geworden. We eten soep en kijken uit op de voormalige heksenwaag dat thans een museum is. Heksen worden er niet meer gewogen, ofschoon?  

Na de soep laten wij ons niet wegen maar lopen gelijk door. Alweer langs een riviertje, de Lange Linschoten, dat we bijna de gehele tijd tot aan Woerden volgen. 
     
Lange Linschoten
In Woerden lopen we nog even bij Zwerfkei binnen. Verlekkerd kijken we naar de mooiste buitensport artikelen die je je maar kunt wensen. Dit keer blijft het bij kijken. Nog een klein stukje en dan zijn we weer bij het station en stappen we weer op de trein. 

vorige etappe ............ volgende etappe

Karakteristiek van de wandeling
De route loopt voor 75% over verharde wegen en paden door een waterrijk weidelandschap. Tot en met Oudewater is er regelmatig Horecagelegenheid. Daarna niet meer. Wij vertrokken om ca 10.30 uur vanaf Station Gouda en arriveerden om 18.00 uur  bij het Station Woerden. De totale afstand van de geplande route bedraagt ca 23 km.

De wandeling is niet gemarkeerd, dus moet je gebruik maken van een goede kaart. Ook kun je het gpx bestand van de gevolgde route, onder aan deze pagina downloaden en in een navigatie-app van je smartphone deponeren. Zelf gebruik ik hiervoor momenteel de app "OsmAnd" welke me goed bevalt. Indien gewenst . M.b.t. het gebruik van OsmAnd: zie video-instructie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten